Home » Luft og Lunger » Klinisk diætist: Underernæring hos KOL-patienter er et stort problem
Ernæring ved KOL

Klinisk diætist: Underernæring hos KOL-patienter er et stort problem

Dorthe G. Kaasgaard
Dorthe G. Kaasgaard
Dorthe G. Kaasgaard (Foto: www.mojones.dk v/Jonas Christensen)

Underernæring hos KOL-patienter er hyppig, selvom de har brug for et højt energiindtag og masser af protein. Mange får ikke den rette ernæring, og der er brug for en tidligere indsats, mener klinisk diætist.

For KOL-patienter er hver eneste vejrtrækning en kamp, som tærer på kroppens ressourcer. Derfor har de brug for en markant større mængde protein og kalorier end raske mennesker. 

Mange patienter oplever imidlertid træthed, madlede og besvær med at spise, og det kan føre til undervægt og underernæring, hvilket forværrer deres tilstand. Privatpraktiserende klinisk diætist Dorthe G. Kaasgaard møder ofte underernærede KOL-patienter.

”Underernæring er et stort problem, og det går ud over patienternes evne til at motionere, være social, lave mad og udføre andre hverdagsopgaver. Det er en ond spiral, hvor hele funktionsniveauet daler, og de får behov for mere og mere hjælp,” forklarer hun.

De patienter, som er i risiko for at bliver underernærede, har typisk en række karakteristiske træk.

”Det er typisk dem, der bor alene, som ikke har et stort netværk og måske ikke har fået ordentlig information om deres sygdom, fra diagnosen blev stillet. Ofte har de heller ikke de store færdigheder i et køkken eller viden om mad, og de har svært ved at klare indkøb og madlavning som tidligere, fordi de er svækkede sygdommen,” siger Dorthe G. Kaasgaard.

Proteinmangel går ud over musklerne

Manglen på protein er det største problem for de underernærede KOL-patienter. Protein er kroppens byggesten. Det transporterer enzymer og hormoner rundt i kroppen og genopbygger musklerne.

Men når kroppen er i proteinunderskud, begynder den at nedbryde musklerne for at sikre kroppens funktioner. Først de store muskelgrupper og senere de mindre. Det sker langsomt, men over en tidsperiode på to til seks måneder kan KOL-patienter nå at tabe sig betydeligt i vægt, og det er en stor opgave at få vægttabet stoppet og få dem til at tage på i vægt igen.

Sådan får man nok protein

Sygdommen belaster faktisk kroppen så meget, at KOL-patienter skal have næsten dobbelt så meget protein som den raske befolkning. Tommelfingerreglen er, at KOL-patienter skal gange deres vægt med 1,5 gram protein per kilo. For raske mennesker er det 0,8 gram protein per kilo.

Når Dorthe G. Kaasgaard vejleder KOL-patienter, starter hun med at kortlægge deres aktivitetsniveau, sociale liv, netværk, erfaring med madlavning og lyst og overskud til at lave mad. Herefter gennemgås det daglige indtag af mad og drikke måltid for måltid. Ud fra det kan hun bestemme, hvor meget protein og energi, de har brug for, og derefter lægge en kostplan.

Hvis de er i proteinunderskud, råder hun gerne til at putte en ekstra skive ost på brødet, spise et æg til sildemaden, supplere med en skål koldskål mellem måltiderne eller lignende. Målet er at øge proteinindtaget på en måde, som patienterne kan magte.

”Hvis patienten har meget svært ved at få spist nok til måltiderne og kun får dækket halvdelen af proteinbehovet via kosten, anbefaler jeg at supplere med proteindrikke i en periode. Det skal være så nemt som muligt at opnå det nødvendige proteintiltag,” siger Dorthe G. Kaasgaard.

Brug for tidligere indsats

Når diætisten møder KOL-patienter er det ikke sjældent, at de mangler viden om, hvad der er den rette kost for dem. Nogle er sågar glade for deres vægttab.

”Mange følger kostrådene og går på forskellige kure, som faktisk ender med at ’true’ dem på livet. De risikerer at blive fejlernærede, eller er det allerede, når de ikke får den protein og energi, som de har brug for. Typisk spiser de mad som er let at fordøje, men som indeholder for lidt protein og energi. De opdager ikke, hvor meget det går ud over deres muskulatur og dermed deres funktionsevne og helbredstilstand,” fortæller Dorthe G. Kaasgaard.

Hun så gerne, at man langt tidligere satte ind med ernæringsvejledning til KOL-patienter.

”Jeg mener allerede, at man bør få vejledning på diagnosetidspunktet. KOL-patienter skal gøres opmærksomme på, at kosten er altafgørende for deres helbred. Ellers risikerer vi, at de ender i den negative spiral med vægttab, der er svær at rette op på,” siger hun.


Next article