Home » Luft og Lunger » Exacerbation: Forværringer af KOL skal behandles rigtigt
KOL

Exacerbation: Forværringer af KOL skal behandles rigtigt

Foto: Getty Images
avatar

Anders Løkke

Overlæge på Lungemedicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Patienter med KOL kan ende i en ond cirkel, hvis der ikke bliver sat ind med den rigtige behandling over for midlertidige forværringer af sygdommen.

Personer, der lider af lungesygdommen KOL, kan i perioder opleve, at sygdommen bliver værre. Eksacerbationer kan vare i flere uger, nogle gange måneder. Og de har en betydelig indflydelse på personens livskvalitet, både fysisk, psykisk og socialt.

Det fortæller overlæge på Lungemedicinsk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, Anders Løkke.

Går ud over livskvaliteten

“Forværringerne giver som regel et dyk i den fysiske formåen for patienter med KOL, så de ikke kan klare de samme aktiviteter, som de plejer. Det kan betyde, at de dels bliver mere afhængige af andres hjælp, og dels bliver socialt isolerede. De kan også blive mere bange for at anstrenge sig fysisk, fordi det er meget ubehageligt og angstfremkaldende, når man ikke kan få luft.”

Angsten for at være fysisk aktiv er naturlig, fordi den for de fleste patenter med KOL medfører åndenød. Men den er hverken velbegrundet eller særligt hensigtsmæssig, fortæller Anders Løkke.

“Faktisk er noget af det bedste, de kan gøre, at dyrke motion, hvor de får pulsen lidt op. Det aktiverer lungerne og er godt for kredsløbet, og hvis de har lidt slim siddende i luftvejene, kommer det ofte lettere op, når man er aktiv.”

Børn kan være en risiko

Perioderne med forværringer kan skyldes flere faktorer. Koldt og fugtigt vejr kan få luftvejene til at trække sig sammen, ligesom infektioner med virus og bakterier kan gøre det sværere at trække vejret.

”Patienter med KOL skal være ekstra forsigtige, når de er sammen med f.eks. børnebørnene. Ofte bliver bedsteforældrene jo hidkaldt, når børnene er syge, men de kan slæbe mange bakterier og virus med sig. Så det er vigtigt at spritte af og ikke være alt for meget i nærkontakt med dem, mens de er syge” siger Anders Løkke.

Han opfordrer også til at blive vaccineret mod influenza og lungebetændelse.

Ond cirkel af infektioner

Forværring af KOL kan føre til øget risiko for flere infektioner.

“Når patienter med KOL gennemlever perioder med dårligere lungekapacitet, er de ofte mere modtagelige over for infektioner med virus og bakterier, så de kan ende i en ond cirkel af infektioner og eksacerbationer,” fortæller Anders Løkke.

Både patienten og den praktiserende læge kan gøre flere ting for at forebygge perioder med forværringer af KOL-tilstanden.

“Hvis patienten er ryger, vil det hjælpe meget at holde op med at ryge. Derudover er fysisk træning som sagt godt, ligesom det er vigtigt, at man tager sin medicin rigtigt. Det kræver en særlig teknik, og op mod halvdelen af patienterne med KOL har svært ved at gøre det rigtigt.”

Der findes også forskellige metoder til at træne lungerne, bl.a. en pep-fløjte, der hjælper med at få slim op og at holde luftvejene åbne.

Hjælp fra specialisterne

Den praktiserende læge bør ifølge Anders Løkke være opmærksom på, om patienten følger sin behandling og de forebyggende tiltag.

“Det er vigtigt at få udredt, om patienten lider af andre sygdomme, der kan påvirke KOL-sygdommen. I så fald skal de behandles. Og så skal patienterne med KOL til kontrol, så man kan tage sig af eventuelle problemer, inden de bliver for alvorlige.”

Hvis patienten ender i en spiral af lungeinfektioner og forværringer, skal de til undersøgelse hos specialister.

“Det kan være afgørende, at vi får dem undersøgt ordentligt og får sat ind med den rigtige behandling. Nogle af de bakterier, der kan tage ophold i lungerne, er ikke altid modtagelige over for noget at det mere almindeligt anvendte antibiotika.”

Kan også være hjerteproblemer

Nogle gange kan forværringerne vise sig slet ikke at være lungeproblemer, men have med hjertet at gøre.

“Mange patienter med KOL har også andre sygdomme, ofte med hjertet. Det er vigtigt at vide, om det i virkeligheden er dér, problemet ligger, så det kan blive behandlet korrekt,” siger Anders Løkke.

Next article